Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Upozorňujeme na vlnu phishingových mailů, která se v posledních dnech hromadně šíří na českém internetu. Podvodnými zprávami se útočníci snaží vylákat přihlašovací údaje k emailovým schránkám.

Podvodné maily zpravidla chodí ve dvou fázích - první se v několika variantách snaží uživatele přesvědčit o problému s jeho emailovým účtem, např. "dokončete prosím proces aktualizace, aby váš e-mail zůstal aktivní", nebo "Prostor vaší poštovní schránky je plný". Pro vyřešení se snaží uživatele nalákat ke kliknutí na podvodný odkaz a vyplnění přihlašovacích údajů, po jejichž získání zneužije útočník schránku k rozesílání phishingu dále.

Text zprávy i webu působí spíše amatérsky a obsahují nepříliš dobře strojově přeložené texty ("Pošta správce aktualizace služba", "E-mail uživatelské jméno"). Jelikož ale zprávy mohou chodit z legitimních adres, je třeba dbát zvýšené opatrnosti a v případě podezřelé zprávy si u dané osoby ověřovat skutečnou totožnost odesílatele.

V návaznosti jsou pak v druhé fázi kromě tohoto phishingového mailu rozesílány z napadeného účtu další zprávy. Nejčastěji se jedná o anglicky psané konspirační teorie s předmětem „Join the Illuminati“, nebo žádosti o peníze. Tyto zprávy už neobsahují odkazy ani přílohy, doporučujeme je nicméně neotvírat a smazat.

Obecně doporučujeme vždy důkladně kontrolovat, kam zadáváte své přihlašovací údaje, a v případě podezřele vypadající zprávy si například telefonicky ověřit, zda ji daná osoba skutečně poslala.

V případě obdržení podobné zprávy neklikejte na odkaz ani neotvírejte případné přílohy, a pokud byla odeslána z legitimní adresy, např. někoho z vašich kontaktů, upozorněte dotyčného na nutnost změny hesla.

podvodne maily 

podvodne maily 2