Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Upozorňuje na další vlnu podvodných vyděračských e-mailů, která míří na české uživatele. GovCERT.CZ zachytil dva typy zpráv, kterými se snaží útočník své oběti přesvědčit, že získal přístup k jejich počítači a natočil je přes webkameru. První e-mail s předmětem "Zkontrolujte integritu dat (Podle naší bezpečnostní služby byl váš účet napaden hackery)" je na první pohled psán obstojnou češtinou, při bližším zkoumání je ale očividné, že jde o strojový překlad s řadou chyb.

Druhý email je obsahově podobný, ale obsahuje navíc heslo adresáta v předmětu zprávy a pozdravu a je v angličtině. Toto heslo pochází pravděpodobně z uniklé databáze prozatím neznámého serveru, a jsou několik let stará. Pokud tedy pravidelně měníte hesla, není důvod ke znepokojení, nejedná se o cílený útok. Pokud ovšem uvedené heslo stále používáte, ať už pro daný e-mail, nebo kdekoliv jinde, doporučujeme ho urychleně změnit, a spolu s ním všechna další, která byla na tuto službu navázána (např. jde-li o e-mail, na kterém máte nastavenou obnovu hesla pro jiné účty).

V obou případech se jedná o podvod, útočník nezískal přístup k vašemu účtu, ani nemá nic natočené, jedná se pouze o snahu vyděsit příjemce a přinutit ho k platbě. Zprávu doporučujeme ignorovat a smazat. V žádném případě na uvedené bitcoin adresu peníze neposílejte.

Podobnou problematiku jsme řešili již v roce 2019 zde:
Varování před novým podvodným vyderačským e-mailem

 

email