Úvodní stránka

Logo NÚKIB

NÚKIB upozorňuje na trend v oblasti kybernetické bezpečnosti, se kterým se lze v posledních dnech setkat.

V rámci obdivuhodné vlny solidarity, která se v současné době šíří Českou republikou, lze mimo jiné nalézt i nabídky pomoci, které směřují do oblasti informačních technologií. Může se jednat například o nabídky zvýhodněných či bezplatných softwarových licencí, řešení pro zabezpečení sítí, zvýhodněných nabídek hardwaru a podobně.

V prvé řadě je nutné říci, že NÚKIB oceňuje veškerou pomoc, která je takto, často nezištně, nabízena všem, kdo ji potřebují. Jsme si plně vědomi, že v současné nelehké situaci zapříčiněné šířením onemocnění COVID-19 a následnými opatřeními určenými k zamezení jeho šíření, je taková pomoc potřebná.

Přesto je však nutné mít na paměti, že i v této době se vyplatí dodržovat zásady ochrany dostupnosti, důvěrnosti a integrity informací. I za současného nouzového stavu je více než kdy jindy potřeba se řídit bezpečnostními požadavky, které stanovuje zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a související předpisy.

Důrazně tedy doporučujeme velmi pečlivé prověřování všech nabídek IT řešení, které cílí na osoby povinné podle zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a které by mohly ovlivnit bezpečnost kritických informačních systémů, významných informačních systémů nebo systémů provozovatelů základních služeb nejen s ohledem na nabízené technické řešení, ale také s ohledem na řízení rizik spojených s dodavateli.