Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Praha opět hostí jednu z největších světových událostí na poli kybernetické bezpečnosti Prague 5G Security Conference. Vzhledem k aktuálním zdravotním opatřením se letošní ročník konference, stejně jako ten minulý, uskuteční virtuálně. Akce se koná 30. listopadu a 1. prosince letošního roku v prostorách O2 universa v Praze. Událost organizuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí a pod záštitou Úřadu vlády ČR.

Letošní konference se zaměří na otázky spojené s bezpečností 5G sítí a přelomových technologií (tzv. emerging and disruptive technologies), jakými jsou zejména umělá inteligence, autonomní systémy, Big Data Advanced Analytics, kvantová komunikační infrastruktura a Massive Internet of Things: „5G sítě umožní rozvoj a rozšíření přelomových technologií, které budou výrazně měnit ekonomiku i celou společnost a budou mít dopad na národní bezpečnost. Právě sítě nové generace umožní rozmach a široké využití těchto technologií a měly by se proto budovat na bezpečných základech. I z těchto důvodů je třeba prohloubit diskuzi o významu bezpečnosti sítí nové generace a rozšířit strategické uvažovaní na nové technologie,“ říká ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Na letošní 5G konferenci, která se uskuteční online, je pozváno k virtuální účasti přes 1 300 účastníků. Na akci vystoupí na sedm desítek řečníků z 20 zemí světa. Mezi přednášejícími budou uznávaní odborníci na kybernetickou bezpečnost i vrcholoví světoví politici. Projev přednese například zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană, mezi dalšími hosty nebude chybět izraelský ministr komunikací Yoaz Hendel, koordinátor kybernetické bezpečnosti Indie Rajesh Pant nebo ředitel pro kybernetiku Výkonné kanceláře prezidenta USA Chris Inglis.

V závěru konference bude představen dokument, který má navrhnout principy budoucího přístupu k přelomovým technologiím. Samotná konference se bude konat za zavřenými dveřmi, úvodní a závěrečné slovo se bude pro veřejnost přenášet online. Doporučujeme před akcí i během ní sledovat oficiální stránky konference (zde), kde naleznete bližší informace, a také oficiální účty NÚKIB na sociálních sítích: Facebooku, Twitteru a Instagramu.