Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) rozšířil portfolio aktivit zaměřených na kybernetickou bezpečnost zdravotnického sektoru. Spolu s Ministerstvem zahraničních věcí, společností Microsoft a nevládní organizací CyberPeace Institute začal NÚKIB spolupracovat na mezinárodním projektu na ochranu zdravotních zařízení  před kybernetickými hrozbami a incidenty.

Projekt s názvem Protecting the Healthcare Sector from Cyber Harm je zaměřený na ochranu zdravotnických zařízení před kybernetickými útoky. Během tematických workshopů, které se konají jednou měsíčně (první se konal letos v říjnu, poslední bude příští rok na jaře), se postupně scházejí experti z různých oblastí, kterých se kybernetické útoky na nemocnice týkají. Mezi nimi jsou například IT experti, mezinárodní právníci, diplomaté, zdravotníci v první linii apod.

Projekt Protecting the Healthcare Sector from Cyber Harm byl zahájen 22. září v rámci konference o kybernetické bezpečnosti CyberCon v Brně (Protecting the Healthcare Sector from Cyber Harm – Launch Event - YouTube). První workshop s názvem Practioners‘ Perspectives, který se týkal možností zabezpečení nemocnic z hlediska IT, se uskutečnil ve středu 27. října. Kromě technických opatření byla jedním z velkých témat prioritizace kybernetické bezpečnosti ve zdravotním sektoru a potřeba spolupráce mezi IT a zdravotními experty.

Závěry a doporučení, které těchto workshopů vzejdou, chtějí organizátoři v ucelené formě písemně shrnout ve formě tzv. Copmendia. To bude v polovině roku 2022 představeno veřejnosti.