Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Náměstci Jaroslav Šmíd za NÚKIB a Martin Tlapa za Ministerstvo zahraničních věcí podepsali 27. dubna 2020 ujednání o spolupráci v oblasti ekonomické diplomacie. NÚKIB se tím připojil mezi  rezorty a instituce, s nimiž Ministerstvo zahraničních věcí ČR spolupracuje v rámci tzv. Společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR.

V rámci společného nástroje Velvyslanectví České republiky každoročně realizují okolo 300 projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) s finanční podporou přesahující 50 milionů Kč.

Projekty jsou klíčový nástroj ekonomické diplomacie a umožňují zástupcům českých firem z různých sektorů, aby se prezentovali v zahraničí. Projekty mohou mít řadu podob od podnikatelských seminářů, sektorově zaměřených podnikatelských a výzkumných misí až po incomingové mise zahraničních partnerů do ČR, nebo podporu firem na výstavách a veletrzích.

Kybernetická bezpečnost je rychle se rozvíjející obor, který má přesah do mnoha sektorů, hlavně ICT,  věda a výzkum, obrana, ale například i zdravotnictví, energetiky či strojírenství. NÚKIB se zaměří na realizaci výzkumných misí, které povedou k prohloubení mezinárodní spolupráce v klíčových tématech kybernetické a informační bezpečnosti.

Ujednání o spolupráci bylo kvůli stávající situaci podepsáno „distančně“. Oba náměstci ocenili rozšiřování služeb podpory českým exportérům právě v takto složité době.