Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Mezinárodní konference o bezpečnosti sítí 5. generace proběhla 2. a 3. května 2019 v Černínském paláci za účasti více než 150 zástupců z 32 zemí světa. Konferenci zahájil premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na závěr konference byla vyhlášena série doporučení tzv. „Prague Proposals“ pro budování sítí 5G.

NZ6 0874

Sítě 5. generace s sebou přinesou zásadní změnu fungování společnosti. Nové technologie zasáhnou do všech odvětví, zejména dopravy, zdravotnictví, energetiky, zemědělství a řady dalších. Z toho důvodu je jejich budování otázkou národní bezpečnosti a je nezbytné, aby spojenecké země postupovaly při jejich budování jednotně a s ohledem na bezpečnost všech. „Problematiku sítí 5G zpravidla vnímáme velmi omezeně. Představujeme si rychlejší internet, videa s vyšším rozlišením a ještě propracovanější komunikaci prostřednictvím sociálních sítí. Nicméně se musíme dívat dále do budoucnosti. Změna bude daleko širší,“ řekl ve své úvodní řeči premiér Andrej Babiš, který ve svém projevu dále zmínil nezbytnost ochrany a bezpečnosti sítí 5. generace. Ta vyplývá z jejich významu pro celou společnost. „Ochranou sítí páté generace budeme chránit samotnou strukturu naší společnosti,“ uvedl premiér.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček ve svém úvodním slově zdůraznil nezbytnost důvěry mezi zeměmi, které budou na přípravě sítí 5. generace spolupracovat a stanou se tím na sobě technologicky závislými. „Pokud se bavíme o budování sítí 5G, bavíme se o geopolitice. Náš model spolupráce jednotlivých zemí musí stát na absolutní důvěře a spolehlivost zemí, na nichž budeme technologicky závislí, hraje zcela zásadní roli,“ uvedl ministr Petříček.

Prostřednictvím videopřenosu účastníky konference pozdravil a ocenil zorganizování konference také eurokomisař pro bezpečnost Julian King.

Nezbytnost důvěry zdůraznil i ředitel odboru kybernetických bezpečnostních politik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Václav Borovička, který také poukázal na fakt, že samotné testování různých zařízení je technologicky mimořádně složité. Důvěra je tak jedním ze zásadních předpokladů bezpečnosti informační a komunikační infrastruktury.

Na konferenci dále vystoupil Joshua Steinman, zvláštní poradce amerického prezidenta pro otázky kybernetické bezpečnosti; Greg Miller, první náměstek pro kybernetickou bezpečnostní politiku ministerstva vnitra Austrálie; Masato Ohtaka, velvyslanec pro kybernetickou politiku ministerstva zahraničních věcí Japonska; Timo Koster, velvyslanec ministerstva zahraničních věcí Holandska pro bezpečnostní politiku a kybernetiku; Ciaran Martin, ředitel britského centra kybernetické bezpečnosti; Kim Gunn, korejský velvyslanec pro mezinárodní bezpečnostní záležitosti ministerstva zahraničních věcí a mnoho dalších.

Kromě hostů z úvodního panelu proběhl také další panel zaměřený na zástupce operátorů. Pozvání České republiky přijali zástupci Deutsche Telekom, AT&T, Vodafone a O2. „Zástupce operátorů jsme zvali z toho důvodu, že jsou to právě oni, kdo bude v budoucnu vytvářet sítě 5 generace a bude také odpovídat za jejich bezpečnost,“ uvedl Robert Kahofer, ředitel kabinetu ředitele NÚKIB.

V průběhu expertní uzavřené části konference se diskutovaly čtyři hlavní oblasti: politika, ekonomika, bezpečnost spojená s odolností a technologie. Na každou tuto oblast se sešla zvláštní skupina expertů ze všech zúčastněných zemí a obsah jejich diskusí se promítl do série doporučení nazvaných „Prague Proposals“, které byly zveřejněny v závěru konference.

Konferenci uzavřela eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a genderovou rovnost Věra Jourová. „Dnešní konference je vynikajícím příspěvkem do diskuse o sítích 5. generace, která probíhá na evropské úrovni,“ uvedla ve svém vystoupení komisařka Jourová.

Kromě diskuzí na půdě EU jsou „Prague Proposals“ vzešlé z konference konkrétním příspěvkem do diskuzí i v rámci řady dalších regionálních i globálních struktur.

Série doporučení ke stažení: