Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Ústí nad Labem, 26. 4. 2019

Včera proběhlo v kampusu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem národní finále 3. ročníku celostátní Středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti.

Finálového klání se zúčastní 30 nejlepších studentů z 13 středních a 3 vysokých škol, kteří si tuto možnost vybojovali ve dvou online vyřazovacích kolech mezi 4 tisícovkami svých vrstevníků.

Nejlepším ze všech středoškoláků se stal Vadim Kablukov z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. Za ním se umístili Milan Rodojčić na druhém a Jan Vacek na třetím místě, oba ze Smíchovské střední průmyslové školy na Praze 5.

Tito tři a dalších 12 finalistů bude pozváno k výběrovým aktivitám, které pro ně v letních měsících připravuje Masarykova Univerzita v Brně, Fakulta Elektrotechniky ČVUT v Praze, Univerzita obrany v Brně a další státní, akademické a neziskové organizace i soukromé subjekty.

Nejúspěšnější z těchto 15 studentů dostanou v průběhu letních soustředění příležitost ke kvalifikaci do soutěžního týmu, který bude reprezentovat Českou republiku v souboji s více než 20 týmy ostatních evropských zemí v rámci evropského finále pořádaného ENISA, které se uskuteční v říjnu 2019 v Bukurešti.

„Někteří ze soutěžících mají stejné znalosti, jako my profesionálové, kteří v oboru pracujeme desítky let,“ uvedl viceprezident asociace AFCEA Petr Jirásek.

Nedílnou součástí národního finále byl i soubor osvětových a odborných přednášek, hackerských soutěží a dalšího doprovodného programu, který organizátoři uspořádali ve spolupráci s předními českými odborníky na kybernetickou bezpečnost především pro pedagogy, žáky a studenty základních i středních škol z celé České republiky.

SSKB DSC 3946s

V září 2019 pak bude jako obvykle zahájen další, již 4. ročník soutěže. Organizace zůstává tříkolová (osvěta, výběr a finále) a organizátoři očekávají pokračování vzrůstajícího trendu počtu studentů středních škol z celé ČR.

Více informací na www.kybersoutez.cz.

Soutěž organizuje sdružení AFCEA pod záštitou Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a dalších státních a akademických institucí. Soutěž by nebylo možné realizovat bez sponzorské podpory, viz odkaz https://kybersoutez.cz/ks_partneri.html.